Categoriearchief: Wetgeving in de zorg

Zaanstad geeft het goede voorbeeld.

In de link vindt u de webpagina van Zaanstad over het Familiegroepsplan.

Gezinnen kunnen zich aanmelden bij twee verschillende organisaties als zij ondersteuning behoeven in het opstellen van een Familiegroepsplan. De Hulpverleners gaan uit van dit plan als aanvullende hulp nodig is.

Dit is precies zoals een Familiegroepsplan het beste tot zijn recht komt. EIGEN KRACHT! Eventueel ondersteunt (tijdelijk) met professionele hulp.

PvdA in Purmerend stelt vragen o.a. vanwege artikel in advocatenblad. Opgemerkt wordt dat ook daar weinig visie op de noodzaak tot regie nemen door families is terug te vinden.

De PvdA slaat hiermee de spijker op de kop. Besparing op budgetten lijkt soms de visie te zijn en dat is mooi meegenomen voor de gemeenten en voor de belastingbetaler. De essentie echter zit ‘m in het krijgen en nemen van de regie als familie en netwerk. Wie kent dit gezin het beste? Kan meedenken, mee beslissen? Wat werkt het beste. Dat zijn toch echt de zelfgekozen oplossingen die ook nog eens ondersteund worden door je naasten.

Vraag en antwoord in onderstaande link.

Raad Purmerend – Jeugdwet – Familiegroepsplan in de praktijk – 2015-03-23

Via deze link de gehele uitspraak ECLI:NL:RBROT:2015:1979, Rechtbank Rotterdam, 470212.

Kinderrechter besluit gesloten machtiging dochter af te wijzen, omdat familiegroepsplan nog tot de mogelijkheden behoort om escalaties thuis te voorkomen. Moeder en broer hebben psychische problemen. Moeder staat open voor een familiegroepsplan.

Zitting en uitspraak vonden plaats op 4 maart 2015

 

De gehele uitspraak is via de link te bekijken: ECLI:NL:RBGEL:2015:1016, Rechtbank Gelderland, C/05/278025 / JE RK 15-141.

In deze zaak betreft het een aanvraag gesloten plaatsing in het vrijwillig kader. De GI (gecertificeerde instelling) dient het verzoek in. De Kinderrechter geeft aan dat dit niet klopt. In deze situatie zou het de gemeente zelf moeten zijn die de zaak indient. De GI is volgens de Jeugdwet hier niet toe bevoegd.(het is vrijwillig, geen ondertoezichtstelling).

De Kinderrechter wijst in de meervoudige kamer alsnog de geslotenheid toe zonder aanbod/inzet van het Familiegroepsplan vanwege de problematiek die speelt.

Uitspraak was op 16 februari 2015

Recht op jeugdhulp? U kunt altijd vragen om een beschikking.

In bovenstaande link komt u bij de VNG website. De tekst is nogal ambtelijk, maar in het kort staat aangegeven dat een beschikking de burger rechtsbescherming geeft.  De Algemene wet bestuursrecht (Awb) is van toepassing. Wat onder andere inhoud dat bij een officiële aanvraag (bijvoorbeeld een schriftelijke aanvraag) de gemeenten tijdig een besluit moet afgeven. De maximale wachttijd is 8 weken.