Vraag en antwoord

Een website kan al veel informatie bevatten, maar een specifieke vraag stellen is ook fijn. U kunt de vraag als reactie invoeren onderaan deze pagina of rechtstreeks een email sturen aan info@familiemaakteigenplan.nl.

De gestelde vragen en antwoorden worden hieronder weergegeven.

Vragen vanuit Ouders/Kinderen 

 

Vragen vanuit Familie/Netwerk

 

Vragen vanuit Hulpverleners

– Sommige ouders geven aan dat ze geen netwerk hebben of niemand meer kunnen vragen. Hoe kom je dan tot een Familiegroepsplan?

Antwoord: Het kan inderdaad zo zijn dat vele contacten al jaren geleden verbroken zijn. Het is dan heel moeilijk voor ouders om hen op te bellen en te vragen mee te denken. Het helpt om vooral naar het verhaal van ouders te luisteren en te begrijpen hoe dit is ontstaan. Je kunt in kaart te brengen hoe de familie eruit ziet. Ruim de tijd te nemen en  (echt) luisteren. Vaak komen er herinneringen boven over familieleden, hoe het ooit was, wanneer ging het nog wel goed? Een hulpmiddel kan een genogram of sociogram zijn.

Als ouders het vertrouwen in je hebben dan durven ze soms de volgende stap al zelf te nemen en te bellen of mag je namens ouders bellen. Ook dan geldt dat je ruim de tijd neemt om naar de familie te luisteren. Zij schrikken soms enorm en hebben niet voor niets het contact verbroken. Ook zij hebben een verhaal.

Deze verhalen breng je samen en wat hen vaak verbindt is toch de kinderen, wat ook een deel van hen is (nichtje, neefje, kleinkind). De familie wil meestal wel graag contact met de kinderen, weten hoe het met ze gaat en vooral dat het goed met ze gaat.

Meedenken is trouwens iets anders dan meehelpen. Je vraagt het netwerk/familie niet om te helpen, maar wel om mee te denken in een oplossing. Bij een conferentie of beraad aanwezig zijn betekent niet dat je het probleem overneemt. Dat is een essentieel verschil.

Er kunnen vele redenen zijn waarom ouders het moeilijk vinden en ook de familie/netwerk het moeilijk vindt om bijeen te komen. Het is belangrijk deze te identificeren en te bespreken. Het eerste deel (het opzetten van een bijeenkomst) kost dus ook de meeste tijd. Vergeet vooral niet dat dit echt de moeite van de investering waard is.

Vragen vanuit Gemeenten

Het Familiegroepsplan is toch alleen voor het gedwongen kader?

Antwoord: Nee, diverse kamerleden hebben juist gepleit dat dit recht voor iedereen beschikbaar is. Dus zowel vrijwillig als gedwongen. De Kinderrechter kan voorbij gaan aan dit recht. Verder niemand.

(Naar aanleiding van mijn vraag  aan een gemeente of er mogelijkhed zijn om onafhankelijke en professioneel georganiseerde FGP’s te mogen inzetten plus coaching voor hulpverleners om het hen te leren) Hoe kunnen we als gemeente de opgelegde bezuinigingen doorvoeren en tevens het Familiegroepsplan implementeren?

Antwoord: Het goed uitrollen van de FGP’s bespaart de gemeente geld. De Eigen Kracht Centrale heeft al uitgebreid onderzoek gedaan. Bekend is dat maar 6% van de gezinnen een conferentie houdt. De besparing die dit oplevert is minstens 10%. Tel uit je winst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.